Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej FIFA 2018™ w Rosji

Chciałbyś oglądać mecze naszej reprezentacji na żywo? Sprawdź co musisz zrobić, aby wyjechać na mundial do Rosji.

FAN IDMŚ 2018 odbywać się będą w terminie 14.06 – 15.07.2018. Mecze zostaną rozegrane na stadionach w Moskwie, Kaliningradzie, Saint Petersburgu, Wołgogradzie, Kazaniu, Niżnym Nowogrodzie, Samarze, Sarańsku, Rostowie nad Donem, Soczi oraz Jekaterynburgu.

Dzięki ustawie podpisanej przez Władimira Putina, wizy do Rosji zostaną zniesione na 10 dni przed datą pierwszego meczu i 10 dni od zakończenia mistrzostw. Do Rosji będą mogły wjechać osoby posiadające: paszport, ważny przynajmniej 6 miesięcy po zakończeniu podróży, paszport kibica (fan ID) oraz bilet wstępu na mecz.

FAN ID to dokument dla wszystkich widzów meczy Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej FIFA 2018™, niezbędny po to aby dostać się na stadion. Skontaktuj się z nami, jeżeli chciałbyś, abyśmy przygotowali go dla Ciebie.

Reklamy

Dołączmy do Visa Waiver Program!

Zachęcamy do organizacji wiz do USA przez nasze biuro, które profesjonalnie przygotuje aplikację wizową DS160. Korzystając z naszej pomocy, masz dużą szansę na otrzymanie wizy i tym samym przyczynisz się do zmniejszenie odsetka odmów.

baner_usa.png

Powodem, dla którego Polska nie jest jeszcze w programie Visa Waiver, jest to, że nadal jest zbyt wysoki współczynnik odrzuceń wniosków wizowych, który aktualnie kształtuje się na poziomie 5,9 %. Zgodnie z obecnie obowiązującymi zasadami, tylko kraj, w którym odsetek odmów nie przekracza 3 procent może wejść do tego programu. W sposób oddolny, możemy przyczynić się do zmiany tej niekorzystnej statystyki. Kilka lat temu, w ten sam sposób, udało się to obywatelom Czech i Korei Południowej.

W celu uruchomienia procedury wizowej należy przesłać na naszego maila info@kochampodroze.pl skan paszportu oraz zdjęcie do wizy amerykańskiej. Następnie przesyłamy do wypełnienia formularz pomocniczy na podstawie którego przygotowujemy aplikację DS160. Naszą rolą jest profesjonalne przygotowanie wniosku, dokonanie opłat konsularnych oraz umówienie na spotkanie z konsulem. Czas oczekiwania na rozmowę to zwykle ok 2 tygodni. Podczas spotkania z konsulem otrzymujemy decyzję wizową i jeśli jest pozytywna to paszport zostaje w Ambasadzie na 3 do 5 dni roboczych, po tym czasie jest odsyłany na wskazany adres kurierem TNT.

Koszt organizacji wizy :

  • opłata konsularna – równowartość 160 $
  • pośrednictwo wizowe – 295 PLN
  • kurier – 24 PLN

Do końca lutego masz szansę na 10% zniżkę na pośrednictwo wizowe w związku z naszymi urodzinami.

 

 

 

Zaproszenie biznesowe do Rosji

Zaproszenie na wjazd do Rosji może być wystawione przez rosyjską firmę lub sporządzone przez organy Federalnej Służby Migracyjnej.

Zaproszenie wystawione przez rosyjską firmę musi zostać napisane na papierze firmowym  i  zawierać następujące dane:

1. adres konsulatu w którym aplikacja wizowa będzie składana – zgodnie z rejonizacją. Konsulat w Warszawie obsługuje województwa: mazowieckie, lubelskie, łódzkie, podlaskie. Konsulat w Poznaniu: wielkopolskie, lubuskie, dolnośląskie, opolskie
Konsulat w Gdańsku: warmińsko-mazurskie, kujawsko-pomorskie, pomorskie, zachodniopomorskie Konsulat w Krakowie: małopolskie, śląskie, świętokrzyskie, podkarpackie

1. pismo skierowane na konsulat (pełna nazwa):

Wydział Konsularny Ambasady Rosji w Polsce
ul. Belwederska 25C, 00-761 Warszawa

Konsulat Generalny Federacji Rosyjskiej w Poznaniu
Bukowska 53A, 60-567 Poznań

Konsulat Generalny Federacji Rosyjskiej w Gdańsku
Stefana Batorego 15, 80-001 Gdańsk

Konsulat Generalny Federacji Rosyjskiej w Krakowie

Biskupia 7, 31-144 Kraków

2. przygotowane na papierze firmowym

3. nr INN
3.  numer wychodzący pisma oraz datę
4.  szczegółowy rozpisany w 3 zdaniach cel wizyty
5. dane osoby zapraszanej: identyczne z paszportowymi (imiona i nazwisko, nr i seria paszportu, data wydania i ważności paszportu, data urodzenia, obywatelstwo) oraz stanowisko w firmie
6. dokładne dane firmy zapraszającej – odwiedzanej
7.  informację o jaką wizę chodzi, o krotność wizy, dokładnie od kiedy do kiedy wiza ma być wystawiona
8.  nazwy miast, które aplikant o wizę będzie odwiedzać
9. zakończone zwrotem, że strona rosyjska zobowiązuje się przyjąć wynikające z prawa działania dotyczące przyjmowania gości zagranicznych
10. czytelną pieczątkę i podpis dyrektora generalnego

W przypadku składania aplikacji o wizy biznesowe z zaproszeniem firmowym trzeba pamiętać o tym, że istnieje tylko jeden tryb rozpatrywania wniosków – standardowy. Czas oczekiwania to 10 dni roboczych na wizy roczne wielokrotne i 7 dni roboczych na wizy 3 miesięczne maksymalnie dwukrotne. Dodatkowo ważne jest to, że zaproszenie firmowe umożliwia uzyskanie wizy rocznej tylko w przypadku gdy posiadamy wizę i pieczątkę potwierdzającą wjazd do Rosji w ciągu ostatniego roku (licząc od dnia złożenia nowej aplikacji do konsulatu). Dobrą informacją jest to, że konsulat akceptuje skany zaproszeń firmowych.

Drugą formą zaproszeń biznesowych jest zaproszenie FMS wystawione przez Federalne Służby Migracyjne Rosji. Zaproszenie może zorganizować firma zapraszająca z Rosji lub biura pośrednictwa wizowego tak jak nasze. Istnieją dwa rodzaje zaproszeń FMS – elektroniczne oraz papierowe

Zaproszenia FMS w wersji papierowej akceptowane jest jedynie w oryginale – przykład poniżej.

ZAPROSZENIE FMS

Zaproszenie FMS w wersji elektronicznej otrzymujemy drogą mailową i wygląda ono w ten sposób:

FMS_ELEKTRONICZNE

Czas oczekiwania na wystawienie zaproszenia przez Federalne Służby Migracyjne wynosi od 10 do 20 dni roboczych. Niemniej jednak gdy już otrzymamy zaproszenie to istnieje możliwość uzyskania wizy nawet w 1 dzień pracy konsulatu.

Koszt zaproszenia FMS to 738 PLN. Osoba zaintersowana organizacją zaproszenia powinna wysłać na naszego maila( info@kochampodroze.pl) skan paszportu oraz odpowiedzi na pytania:

1
ФАМИЛИЯ

LAST NAME
2
ИМЯ

NAME
3
Дата рождения

Date of birth
4
Гражданство

Citizenship
5
Место рождения (страна, город)

Place of birth (country, city)
6
Место проживания (страна, город)

Place of residence (country, city)
5
Пол

Sex
6
Номер паспорта

Passport number
7
Действителен до

Exp. date
8
Место работы

Place of employment
9
Адрес места работы, телефон, факс

Office address, tel., fax
10
Должность

Position
11
Цель поездки

Purpose of visit
12
Въезд в Россию

Date of entry
13
Выезд из России

Date of departure
14
For 1, 3 or 12 months
15
Пункты посещения в России (до 5 городов)

Cities/towns to visit in Russia (up to5 names)
16
Место получения визы

Location of the closest RF Consulate where visa will be obtained
17
Кратность визы

One entry / Double entry / /Multiple

 

 

 

Drugi paszport

Obywatele Polski mogą posiadać drugi paszport, niemniej jednak jest on wydany w wyjątkowych sytuacjach, które zostaną stosownie uzasadnione np:

– względami ochrony życia i zdrowia;

– poważnymi trudnościami w prowadzeniu przez daną osobę działalności humanitarnej;

– posiadaniem w paszporcie wiz lub pieczęci potwierdzających przekraczanie granicy państw lub pobyt na ich terytorium, co uniemożliwia lub znacznie utrudnia wjazd na terytorium innego państwa.

 

Kto wydaje zgodę na drugi paszport ?

buffer-1143485_1920Zgodę na wydanie drugiego paszportu wydaje Minister Spraw Wewnętrznych i Administracji w formie decyzji administracyjnej. Postępowanie w sprawie wyrażenia zgody na wydanie drugiego paszportu rozpoczyna złożenie indywidualnego podania osoby zainteresowanej otrzymaniem takiego dokumentu.  Gdy już pozytywna decyzja zostanie wydana (ważną przez okres 3 miesięcy od daty jej wydania), wniosek o wydanie drugiego paszportu można złożyć w dowolnym punkcie paszportowym w kraju, a za granicą w konsulacie. Opłata za wydanie drugiego paszportu w kraju wynosi 280 zł. Drugi paszport jest ważny przez 2 lata od daty wydania.

Źródło: Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji

Podróż do Indii – jaki rodzaj wizy wybrać?

indieOd 15 sierpnia 2015 wprowadzono ułatwienie w postaci e-wiz do Indii, które obowiązują również obywateli Polski. Jeżeli podróż ma charakter turystyczny, biznesowy lub medyczny i przylot do Indii planowany jest na jedno z poniższych lotnisk lub portów morskich wówczas możliwe jest aplikowanie o e-wizę:

Porty lotnicze akceptujące e-wizę: AHMEDABAD, AMRITSAR, BAGDOGRA, BENGALURU, CALICUT, CHENNAI, CHANDIGARCH, COCHIN, COIMBATORE, DELHI, GAYA, GOA, GUWAHATI, HYDERABAD, JAIPUR, KOLKATA, LUCKNOW, MANGALORE, MUMBAI, NAGPUR, PUNE, TIRUCHIRAPALLI, TRIVANDRUM, VARANASI. Porty morskie akceptujące e-wizę: COCHIN, GOA, MANGALORE

Jeśli masz zamiar, granicę przekroczyć w innym miejscu niż punkty wymienione powyżej, wówczas należy aplikować o wizę w Konsulacie.

eTV  ważna jest 4 miesiące od momentu wydania. W momencie przekroczenia granicy z Indiami mamy maksymalnie 60 dni na pobyt i dwa wjazdy. O e-wizę można aplikować najpóźniej 4 dni przed podróżą (z doświadczenia radzimy rozpocząć procedurę wizową jak najszybciej).

Jeżeli zależy nam na dłuższej wizie, wówczas powinniśmy złożyć aplikację, która jest rozpatrywana przez Ambasadę Indii w Warszawie. Wprowadzone zmiany zaowocowały wydawaniem przez konsulat wiz turystycznych na rok od momentu wydania, a wiz biznesowych nawet na 5 lat. W marcu 2015 roku nasze biuro uzyskało zgodę na reprezentowanie  klientów w procesie ubiegania się o wizę, dlatego też korzystając z naszego pośrednictwa nie będą musieli Państwo stawiać się osobiście w Warszawie w celu złożenia swoich danych biometrycznych (zdjęcie i odciski palców).

Wymagania dla osób starających się o wizę do Indii:

Zapraszamy do kontaktu 58 664 56 56.

 

 

Wietnamski Nowy Rok 2018

Jeżeli planujecie wyjazd turystyczny lub biznesowy do Wietnamu w najbliższym czasie to warto zapisać termin w którym obchodzony jest Wietnamski Nowy Rok. Tết Nguyên Đan, przypada w tym roku na 14.02-20.02.  Są to dni ustawowo wolne w których banki i urzędy w tym również placówki konsularne oraz ambasady są zamknięte. W związku z dniami świątecznymi wydłuża się czas oczekiwania na wizę lub promesę wizową, dlatego też procedurę wizową najlepiej rozpocząć już teraz.

Świętowanie Nowego Roku.
Z okazji Nowego Roku domy na południu Wietnamu ozdabia się gałązkami moreli z kwiatami o pięciu płatkach, a na północy – drzewkami mandarynkowymi z owocami lub gałązkami kwitnącej brzoskwini. Budynki i ulice przystraja się kwiatami. W tym czasie mają miejsce spektakularne tańce smoka oraz liczne parady trwające całą noc.
Jak Wietnamczycy przygotowują się na nadejście Nowego Roku?
Dla Wietnamczyków Nowy Rok jest najważniejszym świętem, dlatego też do jego nadejścia przygotowują się wyjątkowo skrupulatnie.  Przede wszystkim  sprzątają dokładnie cały dom, ma to symbolizować „pozbycie się” wszystkich niepowodzeń minionego roku. Wietnamczycy wierzą też, że w Nowy Rok należy wejść oczyszczonym duchowo, dlatego jeżeli są w konflikt z jakąś osobą, to proszą ją o wybaczenie i sami wybaczają, jeśli ktoś zrobił im krzywdę.

Utrudnienia w podróżowaniu w okresie Wietnamskiego Nowego Roku.
W tym czasie Wietnamczycy chętnie podróżują do swoich rodzin co powoduje, że w kraju panuje wzmożony ruch, który przekłada się odpowiednio na wzrost cen biletów lotniczych oraz hoteli.